Румънският министър-председател Николае Чука изненада кабинета си в сряда, като им

...
Румънският министър-председател Николае Чука изненада кабинета си в сряда, като им
Коментари Харесай

Румъния внедри изкуствен интелект в правителството си

Румънският министър-председател Николае Чука изненада кабинета си в сряда, като им показа нов консултант - изкуствен интелект, написа европейската редакция на " Политико ".

Чука показа на останалите министри в проява новия  " почетен консултант ", наименуван Йон, като лице и глас се появи на екран, отговаряйки на министър-председателя с компютъризиран глас.

Йон е създаден от румънски откриватели и ще употребява изкуствен интелект за " бързо и автоматизирано събиране и обработка на мненията и желанията, показани от румънски жители, " сподели Чука.

" Говорим за първия държавен консултант, който употребява изкуствен интелект ", както на национално, по този начин и на интернационално равнище, сподели той.

Румънците ще могат да изпращат своите хрумвания посредством съпътстващ уеб страница (ion.gov.ro), както и в обществените медии и на някои места персонално. След това Йон ще синтезира техния принос, който държавното управление да прегледа, съгласно координатора на изследователския екип Нику Себе. Потребителите обаче няма да получат отговор от самия Йон.

Вместо това министърът на проучванията и нововъведенията Себастиан Бурдуджа, чиято работа следи плана, изясни, че Йон ще проучва информацията, която получава, и ще изготвя отчети за целите на румънците.

Чука прикани жителите и държавното управление да гледат на присъединяване в плана не като алтернатива, а като " обвързване " за обезпечаване на " близка и навременна " връзка.

Но Крис Шришак, софтуерен помощник в Ирландския съвет за цивилен свободи, сподели, че тази технология би трябвало да се употребява с нараснало внимание, повдигайки въпроси за това по какъв начин Йон ще избере това, което счита за приоритет от сигналите и предложенията, които получава.

" Това би трябвало да се изясни на обществеността ", сподели Шришак.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР